15.01.2015 20:20

Ako variť s kokosovým olejom?

Keď som sa rozhodla pre zdravšie stravovanie, jednou z prvých zmien, ktorú som urobila bola výmena repkového oleja za zdravšiu verziu, a to za kokosový olej.  Varenie s kokosovým olejom nie je také zložité, ako sa na prvý pohľad môže zdať.  V tomto článku uvediem pár typov, pomocou ktorých sa varenie s kokosovým olejom stáva naozaj potešením.

Ako variť s kokosovým olejom?

Predtým, než s ním začnete variť,  je užitočné  pochopiť niekoľko faktov o kokosovom oleji. Na rozdiel od ostatných rastlinných olejov, kokosový olej je pri izbovej teplote tuhý. V chladných zimných mesiacoh náš kokosový olej je tvrdý ako skala! Doslova som sekala hlboko do kokosového oleja aby som z neho pár tuhých kúskov vylúpala. Práve pre svoju tuhosť sa kokosový olej často v slovenčine nazýva aj kokosový tuk.
Naštastie existuje riešenie  aj na tento problém, a ten uvádzam v príspevku nižšie.

Kokosový olej začína naberať tekutú substanciu až pri 24C. Ak niekto kokosový olej nepozná, môže sa ľahko vylakať keď po jeho zakúpení a otvorení fľaše zistí, že sa na vrchu formuje niečo tekuté.  Zachovajte pokoj, je to absolútne normálny jav! Počas letných mesiacov kokosový olej bude v tekutej forme. V závislosti od toho kde bývate, kokosový olej  bude pravdepodobne tekutý, pokiaľ nie je chladený.

Užitočné tipy pri varení s kokosovým oleom

Porcia kokosového oleja

     Aby sme zabránili častému „rozmrazovaniu“ kokosového oleja, náš typ je, aby ste si kokosový olej jednoducho rozpustili a naliali do nádoby pre kocky ľadu (používam jednoduchú nádobku, z ktorej sa dá olej ľahko vytlačiť).  Po naliatí do ľadu, dajte kokosový olej do chladu, kým nestuhne. Povyberajte kocky kokosového oleja zo zásobníka a preložte ich do vzduchotesnej nádoby. Pokiaľ vo Vašej kuchyni nie je príliš teplo kocky z kokosového oleja sa nerozpustia.  Pokiaľ dávate prednosť chladničke, môžete ich umiestniť aj tam. Pokiaľ chcete hodiť trochu kokosového oleja na panvicu, tieto kokosové kocky sú stále po ruke.


     Pokiaľ potrebujete tekutý kokosový olej do nejakého receptu najlepší spôsob ako ho roztaviť je na miernom ohni na panvici. Kokosový olej skavapalnie pri 24oC, takže sa Vám roztopí pomerne rýchlo.
 

     My držíme pohár kokosového oleja pri našom sporáku stále.  Sporák u nás pracuje neustále, takže je to dobré miesto pre kokosový olej, pre prípad, že by som ho potrebovala.  Kokosový olej používam často aj na pečenie, takže nemusím ho nahrievať a špiniť tým panvicu.
 

     Vedeli ste, že kokosový olej sa dá aj vyšľahať?  Vyšľahaný kokosový olej sa Vám zíde tak v kúpeľni ako aj v kuchyni. Našľahaný kokosový olej sa veľmi ľahko naberá lyžickou.
    Kokosový olej môžete použiť namiesto masla, a prakticky môžete ním  nahradiť  väčšinu olejov (ak nie všetky), ktoré používate počas pečenia. Pamätajte si, že kokosový olej Vám stuhne, ak pridáte dve studené ingrediencie (napr. vajcia a mlieko), tak sa uistite ešte pred tým ako pridáte kokosový olej , že všetky ingrediencie receptu sú izbovej teploty.
Na rozdiel od ostatných nenasýtených olejov, kokosový olej nie je potrebné držať v  chlade. Vysoký obsah jeho nasýtených kyselín je odolný oxidácii!

Po zakúpení kokosového oleja Parachute odporúčame ho rozporciovať do sklených pohárov alebo do menšej nádoby podľa vyššie uvedeného. Ja nemám veľa priestoru v mojej kuchyni, takže tento tip mi pomáha ho mať vždy po ruke.

—————

Späť


Kontakt

PURE NATURE

Mlynarovičova 12
Bratislava
851 03


Ing. Mária Husková
0915/ 758 884

Peter Huska
0905/ 830 880




IČO: 48 015 601
DIČ: